بسیاری از طراحان بزرگ دنیا بر این باور هستند که به تعداد انسانهای روی کره زمین طراحی داخلی برای خانهها وجود دارد. به دیگر سخن با توجه به منحصر بهفرد بودن سلایق و الگوهای رفتاری افراد، طراحی داخلی خانهها نیز میتواند متفاوت و متنوع باشد. هر شخص میتواند با توجه به سلیقه و خط فکری خود المانهایی را به خانه خود اضافه کرده و طراحی داخلی خانهاش را منحصربه فرد و متمایز از دیگران کند. با توجه به همه اینها آشنایی با اصول اولیه طراحی داخلی مانند نسبتها، مقیاسها، تردد آسان، رنگها، الگوها، تکسچرها و فضا میتواند برای رسیدن به ایدهآلهای ذهنتان بسیار کاربردی باشد. دانستن این اصول به شما کمک میکند با تغییرات بسیار جزیی و کوچک به نتایج بزرگ وجذابی برسید و به طور کلی فضای خانهی خود را مطلوبتر و زیباتر کنید. با توجه به آنچه گفته شد، ما در این سری از مقالات تلاش میکنیم با بیان این اصول اولیه طراحی داخلی، به شما کمک کنیم که به ایدهالهای ذهنتان نزدیکتر شوید. پس اگر قصد دارید خودتان آستینها را بالا زده و دستی به سر و شکل منزلتان بکشید، این سری از مقالات را بههیچوجه از دست ندهید.
تعادل: نگذارید صفحه خانهتان واژگون شود
یک صفحه بزرگ را تصور کنید که بر روی یک میله فلزی قرار گرفته است. تا زمانی که وزن تقسیم شده بر روی این صفحه در تمام نقاط یکسان باشد، تعادل بر قرار است و صفحه واژگون نمیشود اما به محض اینکه یک نقطه از صفحه وزن بیشتری را تحمل کند، تعادل به هم خورده و صفحه واژگون میشود.
اتاقهای خانه شما نیز بهمثابه همین صفحه هستند. مادامی که وزن در تمام سطوح یکسان باشد، فضای اتاق دلنشین و زیبا خواهد بود اما اگر در یک گوشه متمرکز شود تعادل به هم خورده و حس نامطلوبی را در شما و سایرین ایجاد میکند. پس تا میتوانید از انبار کردن وسایل، مبلمان، کمدها، میزها و… در یک طرف و یا یک گوشه از اتاق خودداری کنید. اینکار باعث ایجاد عدم تعادل بصری شده و در بلندمدت تاثیرات بدی بر روی شما خواهد گذاشت.
تعادل متقارن: همه به صف شوید!
اگر در زمان طراحی داخلی چیدمان اشیا را طوری در نظر بگیریم که نسبت به یک محور یا خط دارای تقارن باشند، از تعادل متقارن محوری استفاده کردهایم و اگر نسبت به یک نقطه میانی دارای تعادل باشند، روش مورد استفاده ” تعادل، متقارن شعایی ” خواهد بود.
تعادل نامتقارن: شلوغیهای متقارن
یادتان نرود منظور از تعادل این نیست که تمام اشیا در یک اندازه، رنگ و شکل بوده و در یک محور مشخص و منظم قرار بگیرند. گاهیاوقات بعضی از اشیا و تزیینات به صورت بینظم در محیط قرار میگیرند اما در نهایت این بینظمی نوعی نظم و تعادل را به بیننده القا میکند. در این حالت طراح سعی میکند با تکیه بر تعادل و ترکیب کلی طرح، بینظمی موجود در طرح را به صورت یک الگو در طراحی مورد استفاده قرار دهد. (اولین اصل طراحی داخلی)
تعادل متقارن یا نامتقارن؟
اگر شما فضاهای آرام و منظم را ترجیح میدهید، باید در دکوراسیون خانهتان، تعادل متقارن یا رسمی را رعایت کنید. این نوع دکوراسیون با توجه به اینکه در نگاه اول حس نظم را به مخاطب القا میکند برای افرادی که به دنبال فضایی آرام و منظم میگردند، بسیار مناسب است. رسیدن به چیدمان متقارن کار دشواری نیست. کافی است که یک خط محوری خیالی را وسط اتاق ترسیم کنید و هریک از وسایل را در دو طرف اتاق به صورت متقارن قرار دهید. به طور مثال شما میتوانید به راحتی و با استفاده از صندلیها، لاوستها، مبلها، میزهای کنار مبلی و آباژورهای یکسان در دو طرف شومینه و یا تلویزیزون فضای متقارن و متعادلی ایجاد کنید. اما اگر به دنبال قدری شور و هیجان و خلاقیت هستید. به شما استفاده از تعادل نامتقارن را پیشنهاد میکنیم. در این فضا قرار نیست شومینه، پنجره، تلویزیون و یا هر چیز دیگری در مرکز اتاق باشد. در این فضا بهتر است از مبلمان و وسایل دکوری در شکل، اندازه و طرح و رنگ متنوع استفاده کنید. البته یادتان نرود که تعادل را برقرار کنید. با اینکه ایجاد تعادل با مبلمان و لوازم جانبی غیرمشابه کمی دشوار به نظر میرسد اما میتواند سرگرمکننده و در نوع خود منحصر به فرد باشد.
تاثیر رنگها و بافتها را در ایجاد تعادل دست کم نگیرید
به جز نحوه چیدمان اجزا در خانه، رنگها و الگوها و بافتها نبر دارای وزن هستند و در ایجاد تعادل در فضا نقش به سزایی را ایفا میکنند. نکته مهم این است که بدانید کجا و به چه میزان از رنگها و بافتها استفاده کنید تا تعادل در فضا ایجاد شود. به طور مثال رنگهای تیره دارای وزن بیشتری نسبت به رنگهای روشن هستند و یا الگوهای شلوغ کاغذدیواری نسبت به الگوهای ساده آن وزن بیشتری به فضا میدهد. این قضیه در مورد بافتهای زبر و سطوح صاف و صیقلی نیز به همین میزان صادق است. پارکتهایی که دارای بافت صیقلی و صافی هستند نسبت به پارکتهایی که دارای زبری و تکسچر خاص هستند وزن کمتری به فضا میدهند. (اولین اصل طراحی داخلی)
حرف آخر
برای اینکه طراحی اتاقتان را شروع کنید، در ابتدا باید آن را به 4 قسمت تقسیم کنید؛ سپس با توجه به اینکه میخواهید از تعادل متقارن و یا نامتقارن استفاده کنید، شروع به چیدن وسایلتان در این چهار قسمت کنید. باز هم تکرار میکنیم از قرار دادن تمام وسایل، مبلمان و نظایر اینها در یک نقطه جدا خودداری کنید. این نکته را فراموش نکنید که اگر هدف شما در نهایت این است که از نظر بصری وزنی متناسب و چشم نواز را فضا اضافه کنید باید علاوه بر رعایت اصول چیدمان متعادل به رنگها، طرحها و بافتها نیز توجه کنید.